ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΑΓ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ
Συνέλευση κάθε Δευτέρα, 6.00μμ (χειμώνα), 7.00μμ (καλοκαίρι)
ΘΕΟΦΙΛΟΥ 9Α , ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ, πίσω από την Εφορία της Ν. Ιωνίας
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6981200566, 6978889545, 6982510424

Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Κατάληψη Στέγης Προσφύγων Νοταρά 26: Δελτίο τύπου για τον 1 μήνα λειτουργίας

Στις 25 Σεπτεμβρίου (πριν από περίπου ένα μήνα) προχωρήσαμε στην κατάληψη του κτιρίου στην οδό Νοταρά 26, με σκοπό να το μετατρέψουμε σε κατάληψη στέγης για πρόσφυγες και μετανάστες. Πατώντας πάνω σε μια αδυσώπητη και απαιτητική συγκυρία με χιλιάδες πρόσφυγες να πνίγονται στη θάλασσα της Μεσογείου και να στοιβάζονται στα λιμάνια των νησιών και τις πλατείες των πόλεων, θελήσαμε με αυτόν τον τρόπο να ψηλαφήσουμε το δρόμο, μέσα από τον οποίο οι κοινωνικοί δεσμοί της αλληλεγγύης μπορούσαν να πάρουν σάρκα και οστά. Το κτήριο της Νοταρά είχε και έχει ως στόχο του να συμπυκνώσει τις αρχές της έμπρακτης αλληλεγγύης και να αποτελέσει έναν κινηματικό πολιτικό πειραματισμό. 
Μετά από έναν μήνα ένα εγκαταλελειμμένο εξαώροφο κτήριο έχει μετατραπεί σε μια αυτοοργανωμένη δομή στέγασης, από την οποία έχουν περάσει και έχουν διανυκτερεύσει μέχρι στιγμής περίπου 800 πρόσφυγες. Οι κενοί χώροι του μετατράπηκαν σε υπνοδωμάτια, τραπεζαρία, κουζίνα, ιατρεία, αποθήκες συλλογής υλικών, παιδότοπο και όλα αυτά μέσα από τη συμμετοχή πάμπολλων ανθρώπων, των οποίων την αφοσίωση και τη συλλογική δουλειά σπάνια τη συναντάμε σε τέτοιες προσπάθειες. 
Η σημαντικότερη παρόλα αυτά εμπειρία και καινοτομία που θεωρούμε ότι επιτεύχθηκε μέσα από αυτή τη διαδικασία είναι το ξεπέρασμα της εύκολης και φιλολογικής ρητορικής. Μέσα από την κατάληψη της Νοταρά μπήκαμε στον έμπρακτο πυρήνα του ζητήματος και είδαμε το νόημα αλλά και τη δυσκολία που συνεπάγεται το πέρασμα από τη μοιρολατρική καταγγελία στη δημιουργική πολιτική πρόταση. 
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο σκοπεύουμε να πάμε πέρα από την απλή διαχείριση της υπάρχουσας κατάστασης και να δώσουμε θετικό νόημα στην προσπάθειά μας. Επόμενος σημαδιακός κόμβος αυτού του ανοίγματος είναι για εμάς η κινητοποίηση του Σαββάτου (31/10) ενάντια στο φράχτη του Έβρου, από κοινού με πρωτοβουλίες από όλη την Ελλάδα. Δεν υπάρχει πιο ταιριαστό μέρος να βρεθούμε, παρά εκεί που με συρματοπλέγματα και νάρκες χτίζεται η πολιτική του θανάτου και να αντιπαραθέσουμε όλη τη δύναμη των ζωντανών εμπειριών, που εδώ και ένα μήνα έχουμε αποκτήσει. 
Τελειώνοντας καλούμε όλους και όλες να πλαισιώσουν το εγχείρημα μέσα από την ανοιχτή του συνέλευση, κάθε Τρίτη και Σάββατο στις 8 το απόγευμα. 
Ανοιχτά σύνορα - ελεύθερη μετακίνηση για όλους-ες. 
Ενάντια στην Ευρώπη-Φρούριο. 
Νομιμοποίηση-ιθαγενεια-άσυλο σε όποιον/α το επιθυμεί. 
Ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία. 
Να ρίξουμε το φράχτη του Έβρου 
ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΤΕΓΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ-ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΝΟΤΑΡΑ 26

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου