ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΑΓ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ
Συνέλευση κάθε Δευτέρα, 6.00μμ (χειμώνα), 7.00μμ (καλοκαίρι)
ΘΕΟΦΙΛΟΥ 9Α , ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ, πίσω από την Εφορία της Ν. Ιωνίας
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6981200566, 6978889545, 6982510424

Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Βιωματικές εμπειρίες από τη φασιστική διακυβέρνηση του Δήμου Βόλου

Τα τελευταία δύο χρόνια βιώνουμε αναμφισβήτητα την πιο αντιδημοκρατική διακυβέρνηση σε τοπικό επίπεδο, με τη δημοτική αρχή να παίρνει αποφάσεις ερήμην των πολιτών και να καταφεύγει σε πρακτικές πολιτικής και δικαστικής καταστολής. Ο εν αργία δήμαρχος και ο περίγυρος του έχουν υιοθετήσει ένα ιδιότυπο στυλ αντιπαράθεσης, το οποίο χαρακτηρίζει η συκοφάντηση, οι απειλές και οι τραμπουκισμοί εναντίων όσων αντιστέκονται στις αυθαιρεσίες του. Η Κίνηση Πολιτών Πηλίου και Βόλου για το Νερό έχει βρεθεί πολλές φορές στο στόχαστρο του Αχ. Μπέου αλλά και της διοίκησης της ΔΕΥΑΜΒ. Η δυσφήμηση της δράσης μας και το ανεξάντλητο ρεπερτόριο ύβρεων («νταβατζιλίκια», «τσαμπουκάδες», «αγωνιστές των γλυκών νερών», κ.ά.), αποτελούν όχι απλώς επικοινωνιακή τακτική, αλλά πολιτική επιλογή της δημοτικής αρχής.
Από την πλευρά μας επιλέγουμε να προσπεράσουμε αυτή τη λασπολογία και να επικεντρωθούμε στο ζήτημα ουσίας, το οποίο είναι, εν ολίγοις, ότι επιχειρείται η παγίωση ενός αυταρχικού και προσωποκεντρικού καθεστώτος στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με τον εν αργία δήμαρχο να εφαρμόζει την αρχή του «αποφασίζω και διατάζω». Υπενθυμίζουμε σχετικά γεγονότα τα οποία επιβεβαιώνουν αυτή την πραγματικότητα:
·         Στις 28/1/ 2015 ο εν αργία δήμαρχος είχε εμποδίσει δεκάδες κατοίκους της πόλης και των χωριών να παρακολουθήσουν ανοικτή συζήτηση  με τοπικούς εκπρόσωπους  από τα χωριά του Πηλίου με θέμα την άρδευση στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, ξεχνώντας ότι, το Δημαρχείο δεν είναι ιδιόκτητος χώρος φυλασσόμενος από μπράβους, αλλά ανήκει στο λαό του Βόλου. Μέσα σε ένα ρατσιστικό παραλήρημα, μεταξύ άλλων, απείλησε δύο φορές ότι θα μας γ---σει όλους, κινούμενος εναντίον του κόσμου.
·         Στις 13/3/2015 σε συνεδρίαση της ΔΕΥΑΜΒ στην οποία επρόκειτο να ψηφιστεί ο Κανονισμός Άρδευσης, απαγορεύτηκε η παρουσία και η συμμετοχή δημοτικών συμβούλων, εκπροσώπων αγροτικών συνεταιρισμών και συλλόγων, αγροτών και πολιτών. Εκτός από την πραξικοπηματική έγκριση του Κανονισμού, δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τις πρωτόγνωρες καταστάσεις που βίωσε η πόλη εκείνη τη μέρα με τον αποκλεισμό του κέντρου και την ωμή βία ενάντια στους διαμαρτυρόμενους πολίτες. Ο στοχευμένος τραυματισμός μέλους της Κίνησης και η χρήση χημικών από την πάνοπλη αστυνομία έδειξαν ξεκάθαρα τον φασισμό του Αχ. Μπέου και των αστυνομικών δυνάμεων.
·         Παράλληλα, καταφεύγοντας στην ποινικοποίηση της αντίστασης, η δημοτική αρχή επιχειρεί συστηματικά να καλλιεργήσει ένα κλίμα φόβου και να κάμψει το ηθικό όσων αγωνίζονται για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του νερού. Από το Σεπτέμβρη του 2014 μέχρι σήμερα, πέντε κάτοικοι από χωριά του καλλικρατικού δήμου κλήθηκαν σε ανάκριση για την καταστροφή χλωριωτών σε δεξαμενές πόσιμου νερού. Οι κλήσεις ήρθαν αμέσως μόλις ανέλαβε ως νέος δήμαρχος ο Αχ. Μπέος, ο οποίος συνεχίζει προφανώς την πολιτική του προκατόχου του, Π. Σκοτινιώτη. Επιπλέον, κατά καιρούς καλούνται μέλη της Κίνησης στα αστυνομικά τμήματα να καταθέσουν τι ξέρουν για την Κίνηση, τι οργάνωση έχει, πως επικοινωνούν τα μέλη μεταξύ τους, πως παίρνονται οι αποφάσεις, κλπ.
·         Το Φλεβάρη του 2015 ο εν αργία δήμαρχος «ξαναχτυπά», καταθέτοντας μία σχεδόν αστεία μήνυση «εναντίον κάθε υπευθύνου» για τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στο Δημαρχείο και χαρακτηρίζοντας ως υποκινητή πρώην δημοτικό σύμβουλο, γνωστό για τη δράση του στα κινήματα της πόλης.
·         Μία ακόμα μήνυση έχει υποβληθεί από ματατζή με αφορμή τα επεισόδια έξω από τη ΔΕΥΑΜΒ. Νεαρός αγρότης, μέλος της Κίνησης κατηγορείται ως υπαίτιος του ότι «συμμετείχε σε δημόσια συνάθροιση πλήθους και με ενωμένες δυνάμεις βιαιοπράγησε», με τη δικάσιμο να έχει οριστεί για τις 31/10/2016. Πρόκειται για τις πρώτες δίκες που αναμένεται να πραγματοποιηθούν σε σχέση με την ιδιωτικοποίηση του νερού στην Ελλάδα.
Ως Κίνηση Πολιτών Πηλίου και Βόλου για το Νερό θεωρούμε ότι ο αγώνας για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του νερού, είναι αδιαχώριστος από τον αγώνα για την υπεράσπιση των δημοκρατικών μας δικαιωμάτων ενάντια στην τοπική και κρατική καταστολή. Μπροστά στον αντιδραστικό οδοστρωτήρα της δημοτικής αρχής οφείλουμε να οργανώσουμε τις δικές μας αντιστάσεις.

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΗΛΙΟΥ ΚΑΙ ΒΟΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ
http://watervolo.blogspot.gr/2016/03/blog-post_28.html 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου