ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΑΓ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ
Συνέλευση κάθε Δευτέρα, 6.00μμ (χειμώνα), 7.00μμ (καλοκαίρι)
ΘΕΟΦΙΛΟΥ 9Α , ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ, πίσω από την Εφορία της Ν. Ιωνίας
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6981200566, 6978889545, 6982510424

Κυριακή 4 Μαΐου 2014

ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ < ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ 1930 – 1960 > στο χώρο της Λαικής Συνέλευσης, Δευτέρα 5/5/2014, 8μμ

“Η πρώτη του Μάη αναγγέλλει το σύνθημα της οχτάωρης εργάσιμης ημέρας. Όμως και μετά την κατάκτηση αυτού του στόχου η γιορτή του Μάη δεν θα εγκαταλειφθεί. Όσο διάστημα θα διαρκεί η πάλη των εργατών ενάντια στην αστική τάξη και την κυβέρνηση, όσο διάστημα δεν θα έχουν εκπληρωθεί ακόμη όλα τα αιτήματα, η γιορτή του Μάη θα παραμένει η ετήσια έκφραση αυτών των αιτημάτων. Αν όμως έρθουν καλύτεροι καιροί και η εργατική τάξη κατακτήσει την απολύτρωσή της σ΄ όλο τον κόσμο, τότε ίσως να τελέσει την 1η του Μάη γιορτινά, για να θυμάται τις μάχες που έδωσε και τα βάσανα που υπόφερε¨.Ετσι τελειώνει το άρθρο της Ρ.Λουξεμπουργκ όπως δημοσιεύτηκε στη «Sprawa Robotnicza», το 1894, για την προέλευση της μέρας της εργατικής πρωτομαγιάς.


Απόκριες, μετά τη λήξη της μεγαλειώδους απεργίας των οικοδόμων Δεκέμβριο του 1960,  ένας οικοδόμος μπαίνοντας στο Σωματείο του  αναφωνεί στους συναδέρφους του «Πειθαρχημένοι! Άπαντες απόντες!»
Απείθαρχοι! Άπαντες παρόντες!

Σε αυτή την επετειακή εκπομπή για την πρωτομαγιά η “μηχανή του Χρόνου¨” ασχολείται με τους εργατικούς απεργιακούς αγώνες από το 1930 έως το 1960.
 Ποτάμια της απείθαρχης πάντα παρούσας εργατικής τάξης στους απεργιακούς αγώνες
από τη δεκαετία του '30 έως τα χρόνια της χούντας κατακλύζουν τις μεγάλες ελληνικές πόλεις. Αυτή η τάξη εξεγείρεται εναντίον της εκάστοτε κυβέρνησης, εργοδοσίας και της ξεπουλημένης (από τότε) συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας- ΓΣΕΕ – και παλεύει για τα δικαιώματά της. Το δρόμο αυτό έδειξαν κατά τη δεκαετία του '30 οι αιματηροί αγώνες των καπνεργατών για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και οχτάωρο,οι απεργίες για φθηνό ρεύμα και νερό, οι απεργίες των ναυτεργατών, των σιδηροδρομικών . Κατά τα χρόνια της κατοχής μπουκoτάρεται η παραγωγή μέσα στα εργοστάσια από τους ίδιους τους εργάτες, γίνονται   απεργίες για το ψωμί αλλά και κατά της πολιτικής επιστράτευσης. Οι οικοδόμοι, το '60, σπάζουν την αστυνομοκρατία της εποχής και κερδίζουν τα αιτήματά τους.

Το δικό μας παρόν μέσα από τους αγώνες ενοποιείται με το παρελθόν,με το Σικάγο της πάλης
από άκρη σε άκρη ετούτης της γης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου