ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΑΓ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ
Συνέλευση κάθε Δευτέρα, 6.00μμ (χειμώνα), 7.00μμ (καλοκαίρι)
ΘΕΟΦΙΛΟΥ 9Α , ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ, πίσω από την Εφορία της Ν. Ιωνίας
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6981200566, 6978889545, 6982510424

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Ελληνική τραγωδία στην Υγεία

Ερευνα καθηγητών δύο Πανεπιστημίων της Αγγλίας περιγράφει τις σοβαρές επιπτώσεις των μνημονίων στο σύστημα υγείας και στους πολίτες. Αύξηση κατά 120% της ζήτησης υπηρεσιών ψυχικής υγείας, την ώρα που οι περικοπές άγγιξαν το 55% το 2011-2012, βλέπει μεταξύ πολλών άλλων η έρευνα

Του Γιάννη Μπασκάκη

Με τη φράση «η τραγωδία της δημόσιας υγείας» περιγράφει τις επιπτώσεις της μνημονιακής πολιτικής στο ελληνικό σύστημα υγείας και στη ζωή των Ελλήνων πολιτών έρευνα καθηγητών των Πανεπιστημίων του Κέιμπριτζ, της Οξφόρδης και του School of Hygiene & Tropical Medicine του Λονδίνου, που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet».

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έρευνας, το ποσοστό των Ελλήνων πολιτών που θεωρούν ότι δεν λαμβάνουν την απαραίτητη φροντίδα υγείας έχει αυξηθεί κατά 47%. Η αύξηση αυτή είναι συνέπεια της συρρίκνωσης των εισοδημάτων, που δεν περισσεύουν πλέον για τις υπηρεσίες υγείας, καθώς και του κόστους μετακίνησης προκειμένου να λάβουν τις υπηρεσίες αυτές.

Σημαντικός παράγοντας είναι η άνοδος της ανεργίας, που συνεπάγεται και απώλεια της ασφάλισης για τους πολίτες. Μάλιστα, πριν από την κρίση εκείνοι που απευθύνονταν σε εθελοντικές δομές υπηρεσιών υγείας ήταν κυρίως μετανάστες, ενώ τώρα περίπου οι μισοί είναι Ελληνες.

Τι δείχνει η έρευνα

Η αύξηση των προβλημάτων υγείας εντοπίζεται κυρίως στις πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες, όπως οι φτωχοί, οι άνεργοι, οι ηλικιωμένοι, οι έγκυοι, τα παιδιά και τα άτομα με ψυχολογικά προβλήματα. Οι αυτοκτονίες και η κατάθλιψη εξαπλώνονται και η χρήση υπηρεσιών ψυχικής υγείας διαρκώς αυξάνεται. Η έρευνα παρατηρεί αύξηση κατά 120% της ζήτησης υπηρεσιών ψυχικής υγείας, την ώρα που οι περικοπές στον συγκεκριμένο τομέα άγγιξαν το 20% το 2010-2011 και το 55% το 2011-2012.

Βλέπει επίσης 21% αύξηση στις αποβολές των εγκύων μεταξύ 2008 και 2011 και 43% στη βρεφική θνησιμότητα μεταξύ 2008 και 2010. Η πολιτική της λιτότητας συνδέεται επίσης με την εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών ως συνέπεια των περικοπών σε προγράμματα απεξάρτησης και διανομής συρίγγων και προφυλακτικών σε τοξικοεξαρτημένους.

Τα κρούσματα του ιού του AIDS το 2009 ήταν 15, για να φτάσουν τα 484 το 2012, ενώ τα περιστατικά φυματίωσης μεταξύ των τοξικοεξαρτημένων υπερδιπλασιάστηκαν μέσα στο 2013. Μάλιστα έχουν εντοπιστεί και κρούσματα ελονοσίας, η οποία επανεμφανίζεται στην Ελλάδα μετά από 40 χρόνια!

Οπως παρατηρούν οι ερευνητές, στην εποχή που τα εισοδήματα πέφτουν και η ανάγκη για υπηρεσίες υγείας αυξάνεται, η ελληνική κυβέρνηση επιβάλλει νέες χρεώσεις για επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία και μεγαλύτερο κόστος στα φάρμακα. Η Ελλάδα, προσθέτουν, είναι η χώρα όπου έχουν παρατηρηθεί οι μεγαλύτερες περικοπές στη δημόσια υγεία απ” ό,τι σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς το Μνημόνιο αφήνει στον τομέα της υγείας μόνο το 6% του προϋπολογισμού. Οι δαπάνες για τη δημόσια υγεία στην Ελλάδα είναι σήμερα οι λιγότερες σε σχέση με όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που έγιναν μέλη της Ε.Ε. πριν από το 2004.

«Απέτυχε το κράτος»

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι το ελληνικό κοινωνικό κράτος απέτυχε να προστατέψει τους πολίτες τη στιγμή που το χρειάζονταν περισσότερο από ποτέ. Ολο και περισσότεροι Ελληνες χάνουν την προσβασιμότητα στη δημόσια υγεία εξαιτίας των περικοπών και της ανεργίας», τονίζει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, Alexander Kentikelenis, εκ των συντακτών της έρευνας.

«Παρ” όλο που το ελληνικό σύστημα υγείας είχε σοβαρές ανεπάρκειες πριν από την κρίση, η κλίμακα και η ταχύτητα των επιβαλλόμενων αλλαγών έχουν περιορίσει την ικανότητα του δημόσιου συστήματος υγείας να απαντήσει στις ανάγκες του πληθυσμού, σε μια περίοδο αυξημένης ζήτησης», καταλήγει.
http://www.efsyn.gr/?p=176872 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου