ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΑΓ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ
Συνέλευση κάθε Δευτέρα, 6.00μμ (χειμώνα), 7.00μμ (καλοκαίρι)
ΘΕΟΦΙΛΟΥ 9Α , ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ, πίσω από την Εφορία της Ν. Ιωνίας
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6981200566, 6978889545, 6982510424

Τετάρτη, 5 Αυγούστου 2015

Αποστολή των Κοινωνικών Ιατρείων Αλληλεγγύης στην Μυτιλήνη: Μια πρώτη εικόνα από τον καταυλισμό προσφύγων
Η αλληλεγγύη παίρνει για ακόμη μια φορά σάρκα και οστά στην Μυτιλήνη όπου καθημερινά καταφθάνουν ξεριζωμένοι πρόσφυγες πολέμου μετά από ένα μακρύ ταξίδι και χωρίς την στοιχειώδη βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μέλη των Κοινωνικών Ιατρείων-Φαρμακείων Αλληλεγγύης αποφάσισαν να συμβάλλουν έμπρακτα στο έργο των αλληλέγγυων στα νησιά την περίοδο αυτή και με ό,τι δυνάμεις έχουν να βοηθήσουν πρακτικά και ψυχολογικά τους πρόσφυγες.
Ήδη η πρώτη αποστολή από τα Κοινωνικά Ιατρεία και Φαρμακεία Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης, Θέρμης, Κορίνθου και Βόλου  βρίσκεται εδώ και δύο μέρες στον ανοιχτό καταυλισμό Καρατεπέ  όπου καθημερινά φτάνουν δεκάδες Σύριοι πρόσφυγες με καράβια και βάρκες, στο σύντομο σταθμό τους στο νησί προκειμένου να συνεχίσουν το δύσκολο ταξίδι για τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης.
Στον καταυλισμό όπως ανέφεραν μέλη του Κοινωνικού Ιατρείου Θεσσαλονίκης έχουν στηθεί ήδη οι σκηνές με το υγειονομικό υλικό και τον εξοπλισμό και από σήμερα το πρωί γιατροί και αλληλέγγυοι παράσχουν τις πρώτες βοήθειες εξετάζοντας τους πρόσφυγες εκ των οποίων πολλά παιδιά και έγκυες γυναίκες. Να σημειωθεί ότι στον καταυλισμό του Καράτεπε δρουν επίσης οι οι Γιατροί χωρίς σύνορα. Οδοντίατροι του ΚΙΑ έχουν στήσει παράλληλα υποδομή στο ΠΙΚΠΑ για την παροχή βοήθειας.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες προβλήματα υπάρχουν ακόμη όσον αφορά το νερό καθώς δεν υπάρχουν επαρκείς ποσότητες πόσιμου ενώ παρά τις προσπάθειες των τοπικών αρχών δεν υπάρχουν ακόμη αρκετές σκηνές έτσι ώστε οι πρόσφυγες να μην μένουν για ώρες έκθετοι στον ήλιο. Με δυσκολία γίνεται και η σίτιση των προσφύγων καθώς τα μισθωμένα από το κράτος εστιατόρια απέχουν περίπου 7χλμ από τον καταυλισμό. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι και το ζήτημα καθαριότητας του χώρου παρά τις προσπάθειες των εργαζομένων του Δήμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένονται τις προσεχείς μέρες να φτάσουν στο νησί κάδοι σκουπιδιών από την Ύπατη Αρμοστεία.
Να σημειώσουμε ότι οι γιατροί έχουν διαπιστώσει ότι πολλοί πρόσφυγες έχουν υποστεί ηλίαση και κάποιοι έχουν εκδηλώσει γαστρεντερίτιδες, δερματικά προβλήματα,ουρολοιμώξεις κ.α Τα περισσότερα προβλήματα προκύπτουν από την  ταλαιπωρία που έχουν υποστεί στο ταξίδι και το γεγονός ότι για μεγάλο διάστημα δεν έχουν εξεταστεί από γιατρό. Σήμερα το πρωί, όπως μας ανέφεραν, μωρό μεταφέρθηκε με σπασμένα τύμπανα στο νοσοκομείο και τέσσερα παιδιά με μεσογειακή αναμία.
"Πέρα από το πρακτικό σκέλος η βοήθειά μας είναι σε συμβολικό και ψυχολοικό επίπεδο" τονίζει ο Θ. Ζδούκος, γιατρός του ΚΙΑ Θεσσαλονίκης ο οποίος επισημαίνει την σημασία της συμπαράστασης στους πρόσφυγες σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που βιώνουν.
«Θέλουμε οι άνθρωποι αυτοί να νοιώσουν ότι δεν είναι μόνοι και για το μικρό αυτό διάστημα που βρίσκονται εδώ να μπορούν να στηριχθούν ψυχολογικά» τονίζει και η Κ. Θεοδοσιάδου μέλος επίσης του ΚΙΑ. Η αλληλεγγύη αποδεικνύεται, σύμφωνα με την ίδια, ότι λειτουργεί καθώς σήμερα και άλλοι αλληλέγγυοι αυτήν την φορά από την Γερμανία προσφέρθηκαν να αγοράσουν γάλα και παιδικές τροφές και να τις μεταφέρουν στον καταυλισμό.
«Άσχημη είναι η κατάσταση που επικρατεί στο στρατόπεδο κράτησης του Μόρια όπου κρατούνται πρόσφυγες και μετανάστες από άλλες χώρες όπως την Σομαλία, το Πακιστάν, το Αφγανιστάν κ.α και οι οποίοι υπόκεινται σε μια αργή διαδικασία καταγραφής και διαχωρισμού» αναφέρει η Εύα Μπαμπαλώνα τονίζοντας οι συνθήκες  εκεί είναι ακόμη δυσκολότερες.
Επιδίωξη των μελών του Κοινωνικού Ιατρέιου Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης είναι η διοργάνωση μιας μεγάλης εκδήλωσης την Πέμπτη στην Μυτιλίνη προκειμένου να μεταλαμπαδευτεί η λογική και η πρακτική των Κοινωνικών Ιατρείων στους υγειονομικούς του νησιού έτσι ώστε οι δομές που έχουν στηθεί να υποστηριχτούν από εθελοντές  και να συνεχιστούν στο προσεχές διάστημα οι δράσεις τόσο όσον αφορά τους πρόσφυγες όσο και για τους ντόπιους ανασφάλιστους του νησιού.
Σταυρούλα Πουλημένη 
http://alterthess.gr/content/apostoli-ton-koinonikon-iatreion-allileggyis-stin-mytilini-mia-proti-eikona-apo-ton 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου