ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΑΓ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ
Συνέλευση κάθε Δευτέρα, 6.00μμ (χειμώνα), 7.00μμ (καλοκαίρι)
ΘΕΟΦΙΛΟΥ 9Α , ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ, πίσω από την Εφορία της Ν. Ιωνίας
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6981200566, 6978889545, 6982510424

Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015

Το ΚΙΑ Γειτονιάς Αγ. Νεκταρίου στους πρόσφυγες στη Λέσβο

η σκηνή των ΚΙΦΑ που στήθηκε στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ

Το Ιατρείο Αλληλεγγύης της Λαϊκής Συνέλευσης Γειτονιάς Αγ. Νεκταρίου συμμετείχε στο πρώτο κλιμάκιο ΚΙΦΑ που στάλθηκε στη Λέσβο αρχές Αυγούστου με σκοπό την έμπρακτη αλληλεγγύη στους πρόσφυγες που καταφτάνουν κατά εκατοντάδες στο νησί, ξεριζωμένοι από τις σαρκοβόρες τακτικές ιμπεριαλισμού και καπιταλισμού.

Το κλιμάκιο των Κοινωνικών Ιατρείων Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης, Αγ. Νεκταρίου Βόλου και Κορίνθου επισκέφτηκε το στρατόπεδο κράτησης Αφγανών (κυρίως) προσφύγων στη Μόρια της Λέσβου. 
Στρατόπεδο προσφύγων στην Μόρια

Το συγκεκριμένο είναι ένα από τα πολλά στρατόπεδα κράτησης, που χτίστηκαν και τροφοδοτούνται με υπέρογκα ποσά χρηματοδότησης από ΕΕ, αποτελώντας μόνο μηχανισμό καταστολής και ελέγχου  εξαθλιωμένων ανθρώπων.  Οι ίδιοι οι μετανάστες- πρόσφυγες  συνωστίζονται στην ουρά περιμένοντας να συλληφθούν (!) ώστε να κινηθεί η διαδικασία έκδοσης των απαραίτητων εγγράφων για να προωθηθούν στην ενδοχώρα και στη συνέχεια σε χώρες της ΕΕ. Περιμένοντας ώρες στον ήλιο για τη σύλληψή τους και αφού τελικά μπουν στο αστυνομοκρατούμενο στρατόπεδο, στοιβάζονται και υποσιτίζονται, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλά κρούσματα γαστρεντερίτιδας και άλλων ασθενειών. Οι συνθήκες κράτησής τους μόνο απάνθρωπες μπορούν να χαρακτηριστούν.



Στη συνέχεια το κλιμάκιο επισκέφτηκε τον καταυλισμό των Σύριων προσφύγων στο Καρά Τεπέ, στη Μυτιλήνη. 

Καρά Τεπέ

Εκεί το κλιμάκιο των ΚΙΦΑ αφού έστησε τη σκηνή του με υγειονομικό εξοπλισμό και φάρμακα εξέταζε καθημερινά τους πρόσφυγες και απασχολούσε τα παιδιά σε δημιουργικές ομάδες. Οι πρόσφυγες έκπληκτοι διαπίστωναν ότι τα ΚΙΦΑ αποτελούνται από εθελοντές με συγκεκριμένο πολιτικό πρόταγμα τα οποία δεν αποτελούν ΜΚΟ, δηλαδή δεν χρηματοδοτούνται από το ελληνικό κράτος ή την ΕΕ. Οι Σύριοι πρόσφυγες έχουν διαφορετική μεταχείριση από τους υπόλοιπους πρόσφυγες μιας και έχουν χαρακτηριστεί πρόσφυγες πολέμου από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ οπότε παραμένουν μερικές μόνο μέρες στον καταυλισμό δεχόμενοι τις πρώτες βοήθειες και για να λάβουν ταξιδιωτικά έγγραφα. Στη συνέχεια οι πλειοψηφία αναχωρεί με αεροπλάνο προς τις χώρες τις ΕΕ. Όσοι παραμένουν είναι επειδή η στυγνή εκμετάλλευση που υφίστανται από τα κυκλώματα των δουλεμπόρων τους έχουν στραγγίξει οικονομικά.


Πριν την αναχώρησή του το κλιμάκιο των ΚΙΦΑ προσπάθησε σε μια συνάντηση τοπικών οργανώσεων και γιατρών να μεταδώσει τη λογική λειτουργίας και τους στόχους παρέμβασης των κοινωνικών ιατρείων στους πρόσφυγες. Αντιτιθέμενα με την εξίσωση της αλληλεγγύης με την φιλανθρωπία τα ΚΙΦΑ, μέσα από το έργο τους, καταδεικνύουν ότι η αλληλεγγύη αποτελεί πολιτική πράξη, στοχεύοντας στην αλλαγή των κοινωνικών σχέσεων σε αντίθεση με την φιλανθρωπία που προσφέρεται ως ελεημοσύνη. Μόνο έτσι η αλληλεγγύη πρέπει και αξίζει να μεταδοθεί μέσω των παρεμβάσεων στο νησί για μετανάστες και  πρόσφυγες αλλά και για κάθε αποκλεισμένο άνθρωπο.






































Φωτο: Θ.Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου