ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΑΓ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ
Συνέλευση κάθε Δευτέρα, 6.00μμ (χειμώνα), 7.00μμ (καλοκαίρι)
ΘΕΟΦΙΛΟΥ 9Α , ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ, πίσω από την Εφορία της Ν. Ιωνίας
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6981200566, 6978889545, 6982510424

Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ - ΜADE IN DAGENHAM του Ν.Cole




                  ΜADE IN DAGENHAM του Ν.Cole
                              Τρίτη 11 Μαρτίου, 7.30 μμ,
                       ΛΑΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΑΓ.ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ

Η ταινία, βασιζόμενη σε πραγματικά γεγονότα, περιγράφει την απεργία των γυναικών του εργοστασίου της Φορντ στο Ντάγκεναμ της Βρετανίας, το 1968.

Την περίοδο εκείνη η Ford Motors απασχολούσε στην περιοχή 55.000 εργάτες, από τους οποίους μόλις οι 187 ήταν γυναίκες. Οι εργάτριες έραβαν τις ταπετσαρίες των αυτοκινήτων υπό άθλιες συνθήκες, σε εγκαταστάσεις του 1920. Όταν, όμως, η διοίκηση της αυτοκινητοβιομηχανίας αποφάσισε να τις χαρακτηρίσει «ανειδίκευτες», αντέδρασαν με απεργία.

Η υποβάθμιση της γυναικείας εργασίας ήταν ο κανόνας. Χειρότερες συνθήκες εργασίας και χαμηλότερες αμοιβές. Θεωρούνταν αδιανόητο  το ενδεχόμενο εργάτριες να απεργήσουν. Οι ίδιες συχνά επαναλαμβάνουν στην ταινία ότι μέχρι εκείνη την στιγμή ο ρόλος τους ήταν να συμπαραστέκονται στους άνδρες τους όταν απεργούσαν. Η απεργία τους στην αρχή αντιμετωπίστηκε  ως αστείο, τόσο από τον Τύπο όσο και από τους άνδρες συναδέλφους τους.
Γρήγορα όμως εξελίχθηκε σε διαρκείας. Το στοκ σε καθίσματα αυτοκινήτου εξαντλήθηκε, η παραγωγή σταμάτησε κι έτσι η εταιρεία απέλυσε 5.000 εργάτες. Τότε, οι εργάτριες έπρεπε να συγκρουστούν όχι μόνο με την Ford, αλλά και  με την κυβέρνηση, τους συναδέλφους τους και τους συνδικαλιστές των σωματείων.

 «Εμείς είμαστε η εργατική τάξη. Οι γυναίκες και οι άνδρες», λέει η εκπρόσωπος των εργατριών μιλώντας σε ένα συνέδριο εργατικών σωματείων... 

η συνέχεια... στην οθόνη ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου