ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΑΓ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ
Συνέλευση κάθε Δευτέρα, 6.00μμ (χειμώνα), 7.00μμ (καλοκαίρι)
ΘΕΟΦΙΛΟΥ 9Α , ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ, πίσω από την Εφορία της Ν. Ιωνίας
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6981200566, 6978889545, 6982510424

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ; ΕΞΕΓΕΡΣΗ & ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ!


ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ; ΕΞΕΓΕΡΣΗ & ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ!

Συναγωνιστές και συναγωνίστριες,
Ελάχιστους μήνες από την οικονομική «σωτηρία» της χώρας από τη χρεοκοπία με τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου για την ανακύκλωση των ελληνικών ομολόγων, τη θριαμβολογία και την εθνική έπαρση, η οικονομική και κοινωνική καταστροφή είναι παρούσα με μεγαλύτερη ένταση.
Ότι συμφωνήθηκε τότε, δεν ισχύει σήμερα. Η επιλεκτική χρεοκοπία αντικαταστάθηκε με την συντεταγμένη και το νέο σενάριο είναι το κούρεμα των κρατικών ομολόγων κατά 50%.
Το χρέος δεν είναι μια συμφωνία ιδιωτών: Δεν έχω να σου δώσω 100, σου δίνω 50 και τελειώνει η υπόθεση.
Η ανταλλαγή ομολόγων με άλλα αξίας κατά 50% μικρότερης αξίας, μεγαλύτερης διάρκειας και υψηλότερου επιτοκίου, σημαίνει στην παγκόσμια αγορά μείωση μισθών και συντάξεων κατά 50%, αυξήσεις των τιμών και φόρων κατά 50%,  μείωση των δημοσίων υπαλλήλων κατά 50%, των νοσοκομείων, των κοινωνικών υπηρεσιών, των πανεπιστημίων κατά 50%, αύξηση της ανεργίας κατά 50% και αύξηση κατά 100% όσων θα ζουν κάτω από το επίσημο όριο φτώχιας.
Οι περισσότεροι άνθρωποι με τους οποίους συζητάμε, δεν είναι απλά απελπισμένοι, θυμωμένοι, οργισμένοι. Ζητούν κάτι περισσότερο από αυτό. Όλοι περιμένουν ότι θα γίνει κάτι, απροσδιόριστο, ακόμα, και η οργή εκδηλώνεται με ακραίες εκφράσεις.
Πιστεύουμε ότι οι διαθέσεις των ανθρώπων, στη σημερινή άθλια κατάσταση, σύντομα θα ξεπεράσει το πρόγραμμα και την ετοιμότητα οργανώσεων, συνδικάτων και συλλογικοτήτων.
Καθώς ο Βενιζέλος τρομοκρατεί ολόκληρο το πληθυσμό, λέγοντας «ότι αν δεν πληρώσουμε θα γίνουμε Αργεντινή», δεν προσδιορίζει τι εννοεί ακριβώς. Οι μνήμες για την άρχουσα τάξη δεν είναι μόνο η χρεοκοπία αλλά και το γεγονός ότι 5 πρόεδροι του κράτους έφυγαν με ελικόπτερο σε ελάχιστο χρόνο, το πολιτικό σύστημα αποσταθεροποιήθηκε, τα εργοστάσια κατελήφθησαν και η Αργεντινή έφτασε στο χείλος μιας κοινωνικής επανάστασης. Η χρεοκοπία φυσικά ήταν μια πραγματική φρίκη.
Το μήνυμα του Βενιζέλου είναι διπλό: ένα για το εσωτερικό της χώρας, σπέρνοντας τον φόβο και τον τρόμο της χρεοκοπίας και ένα προς το εξωτερικό, δηλώνοντας ότι η χρεοκοπία της Ελλάδας μπορεί να δώσει το έναυσμα για την κοινωνική επανάσταση στην Ευρώπη.
Πιστεύουμε ότι πρέπει να δώσουμε ένα συγκεκριμένο πολιτικό νόημα στην αγωνία των ανθρώπων και να διατυπώσουμε με σαφήνεια ότι απέναντι στην απειλή της χρεοκοπίας της ζωής εκατομμυρίων αντιτάσσουμε την εξέγερση και την επανάσταση.
Νομίζουμε ότι δεν χρειάζεται αυτή τη στιγμή να αποσαφηνίσουμε τις λεπτομέρειες μιας μελλοντικής κοινωνίας σε ποιο –ισμό θα τελειώνει. Σίγουρα θα είναι μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση. Αυτή τη στιγμή χρειάζεται να διατυπωθεί ο σκοπός. Οι απελπισμένοι θα γεμίσουν με νόημα αυτή τη λέξη μέσα από την εμπειρία τους και την καθημερινότητα της ζωής τους.
Οι περισσότεροι άνθρωποι εξεγείρονται και επαναστατούν, όχι γιατί έχουν κάποιο ολοκληρωμένο σχέδιο για το μέλλον αλλά γιατί είναι απολύτως αδύνατον να ζήσουν στο παρόν και όπως έλεγε κάποιος, τότε δεν έχουν να χάσουν τίποτα παρά μόνο τις αλυσίδες τους.
Στο σύνθημα των αγανακτισμένων «άμεση δημοκρατία παντού», που είναι μια νέα δημοκρατία μέσα στο υπάρχον σύστημα, μπορούμε να αντιτάξουμε «επανάσταση παντού», ότι κι αν σημαίνει το τελευταίο για τον καθένα μας ξεχωριστά.
Δεν είμαστε υπέρμαχοι του κινηματισμού (το κίνημα για το κίνημα) αλλά υπέρμαχοι του τελικού σκοπού. Δεν είμαστε λάτρεις της αυτονομίας και του ατομικισμού αλλά της ενότητας της τάξης μας και του συλλογικού αγώνα.
Μια συζήτηση στην επιτροπή μας είναι αναγκαία εξαιτίας των ζητημάτων που προκύπτουν με την επαφή μας με χιλιάδες ανθρώπους.

Ελπίζουμε ότι στην ανοικτή μας εκδήλωση-συζήτηση τη Κυριακή 2/10, 10.30πμ, στο Δημαρχείο του Βόλου θα έχουμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε δυο βασικά ερωτήματα: Που βρισκόμαστε και τι κάνουμε.

Συναγωνιστικά,
Αντρέας Ξηρομερίτης
Βασίλης Παπαευσταθίου
Γιάννης Χατζηγιάννης
Εκπρόσωποι της Επιτροπής Αγώνα Θεσσαλίας
ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΗ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ
28/9/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου